Skip to content Skip to footer

A legjobb új technológiai innovációk az ipari takarítási szolgáltatásokban

Az Interclean Amsterdam jövő év májusi közeledtének alkalmából megkérdeztük az Interclean korábbi igazgatóját, Rob den Hertogot, hogy a professzionális takarítóiparban milyen közelgő trendeket lát 2022-ben és azt követően.

1. A fenntarthatóság már nem csak egy “jó, ha van”

A környezetkárosodás minimalizálása egyre fontosabb szempont a mai professzionális takarítási iparban. Míg a múltban a “fenntarthatóság” egy zöld termék használatát jelentette, ma már ennél sokkal többet jelent. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait és az EU zöld megállapodását szem előtt tartva a gyártók a teljes termelési láncot szem előtt tartják. Ide tartoznak az olyan témák is, mint a bölcsőtől a bölcsőig és a körkörösség, a fenntartható csomagolás és az ökocímkézés.

A fenntarthatóság jelentősége  a professzionális takarítási és higiéniai iparban évek óta nő. Most már nincs menekvés előle. A fenntarthatóság beépítése az üzleti stratégiába valószínűleg javítja az ügyfelek, az alkalmazottak és a befektetők iránti bizalmat, miközben óvja a környezetet. A fenntarthatóság átalakul a “jó, ha van”-ból a “kötelező”-vé.

2. Fertőtlenítés UV-C technológiával

Az Ultraviola-C különféle célokra használható, beleértve a fertőtlenítésre való felhasználást a professzionális tisztítóiparban. A világ népességének növekedése miatt fokozott veszélyt jelentenek az antibiotikum-rezisztens „szuperbaktériumok”. Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyeket bakteriális fertőzések megelőzésére és kezelésére használnak. Antibiotikum-rezisztencia akkor fordul elő, amikor a baktériumok megváltoznak ezeknek a gyógyszereknek a használata miatt, ami magasabb egészségügyi kiadásokhoz, hosszabb kórházi tartózkodáshoz és megnövekedett halálozási rátához vezet.

Az ultraibolya-C, más néven UV-C alkalmazása során, a 200 és 290 nm közötti hullámhosszú ultraibolya sugárzást használják. Az UV-C sugarak rendkívül hatékonyak az UV-sterilizálásban és -fertőtlenítésben, mivel elpusztítják azokata molekuláris kötéseket, amelyek összetartják a baktériumok és vírusok DNS-ét, beleértve a “szuperbaktériumokéit” is. Emiatt az UV-C fontos technológia a kórházakban.

Az UV-C tisztítás nem új keletű, 1896-ban fedezték fel, és először a baktériumok elpusztítására és a bőr tuberkulózisának kezelésére használták. Az UV-C fény fertőtlenítőszerként való használata a kórházakban az 1960-as évek végétől kezdődött.

A jelenlegi Covid19 világjárvány miatt úgy tűnik, hogy az UV-C elengedhetetlenné válik a fertőzések elleni küzdelemben.

3. Motoros exoskeletonok a dolgozók jólétének javítása érdekében

A takarítási munkák elvégzése fizikailag megterhelő és sok energiát igényel. Hagyományosan sok kétkezi munkát foglal magában, ezek között a legtöbb repetitív és fizikailag megterhelő a takarító számára. Itt jönnek a képbe az exoskeletonok. Az exoskeletonok jelenlegi osztályozása  “aktív” és “passzív”.

Az aktív exoskeletonok árammal működnek, és motorokkal és érzékelőkkel dolgoznak. Ez egy viselhető mobil gép, amely fokozott erővel és állóképességgel teszi lehetővé a végtagok mozgását. Megvédi a takarító dolgozókat azáltal, hogy megtámasztja a hátát, érzékeli a felhasználó mozgását és jelet küld a fogaskerekeket kezelő motoroknak. Ez oldja a testre ható feszültséget és segíti a mozgást. Mivel a munkáltatók fokozott figyelmet fordítanak a munkavállalók jólétére valamint a kormányzati jogszabályok változása miatt a motoros exoskeletonok piaca valószínűleg jelentősen növekedni fog az elkövetkező évtizedben.

4. Gőztisztítás fertőtlenítésre

A kórházi csapatok számára az egyik kihívást az jelenti, hogy meg tudják akadályozni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulását és terjedését a kórházban. El kell pusztítaniuk a fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, és meg kell akadályozniuk olyan környezet kialakulását, amelyben életben maradhatnak. Ez azt jelenti, hogy sterilizálást kell alkalmazni a berendezések és felületek biztonságossá tétele érdekében. Ennek egyik újítása a gőzzal való tisztítás.

A gőztisztítás olyan alkalmazás, amely csak kis mennyiségű, kazánban melegített tiszta vizet használ. Lehetővé teszi bármely felület fertőtlenítését, tisztítását és szagtalanítását tisztítószerek használata nélkül. A gőztisztítás néhány előnye: időt és pénzt takarít meg, segít az antimikrobiális rezisztencia kialakulása elleni küzdelemben, ráadásul környezetbarát. A Covid19-világjárvány miatt a gőztisztítás új lendületet kapott, és valószínűleg 2022-ben is fontos marad.

5. Akkumulátoros berendezések

A professzionális takarítóiparban gyorsan növekszik az  akkumulátorral működő eszközök mennyisége. Az akkumulátorok segítségével javítható a tisztítógépek üzemideje, fenntarthatósága és autonóm képességei. Az elmúlt években az akkumulátorok energiasűrűsége nőtt, csökkentve az akkumulátorok súlyát és méretét, valamint javítva azok tartósságát. Ez különösen fontos, ha akkumulátorral működő tisztítóberendezéseket használnak nagy területek, például repülőterek, kórházak, kiskereskedelmi ingatlanok, irodaházak, iskolák és ipari üzemek tisztítására.

A piacon elérhető akkumulátortechnológiák közé tartoznak a szilárdtest akkumulátorok, a vontatási akkumulátorok, a karbantartást nem igénylő gél akkumulátorok és a lítium-ion akkumulátorok. A Solid State akkumulátor-technológia garantáltan megváltoztatja a játékot az elkövetkező években. Ez az akkumulátor lehetővé teszi a gyártók számára, hogy kisebb és könnyebb megoldásokat vezessenek be, amelyek hosszabb ideig működhetnek.

Az Interclean Amsterdam 2022 a fent említett trendek közül sokat megmutat a látogatóknak. A professzionális takarítással és higiéniával foglalkozó cégeknek – így az Ön cégének is – ez egy remek alkalom, ugyanis itt megláthatják, még mit tehetnek!